Tuesday, September 27, 2022

Keikka Kuusamossa

 

Arboristi Maria Sutenius puussa. Taustalla vaara.

Kesän puolella me Staran arboristit saimme mielenkiintoisen sähköpostin ulkomailta. Puiden kääpiin ja sieniin erikoistunut Helsingin yliopiston dosentti Dmitry Schigel pyysi meitä mukaan jännittävään projektiin. Ranskalainen dokumenttisarja, jota kuvattaisiin kansainvälisesti, tulisi tekemään yhden kuudesta jaksosta Suomessa.

Dokumenttisarja on Cinétévé-tuotantoyhtiön yhteistyö Arte-kulttuurikanavan kanssa. Nimellä ”Of Trees and Forests” (suom. ”Puista ja metsistä”) kulkevaa sarjaa kuvataan 2022–2023, joista kolme viikkoa vietettiin Suomen boreaalisissa metsissä. Staran erikoisosaamista puiden saralla haluttiin mukaan!

Helsingin kaupungilla on pitkät perinteet yhteistyöstä kaupunkipuiden sienten osalta alan huippututkijoiden kanssa. Jo 80-luvulla dosentti Tuomo Niemelä on ollut mukana useissa Helsingin kaupungin kaupunkipuiden sieniä koskevissa tutkimuksissa ja julkaisuissa. Dmitry Schigel oli aikoinaan hänen oppilaansa. Tuomo Niemelän kautta Dmitry oli tutustunut myös Staran kaupunkitekniikan yksikön puidenhoidon työnjohtajaan Sami Kiemaan.

Staran puuosaaminen teki vaikutuksen

Miksi sitten Staraa pyydettiin mukaan? Tässä näkyy mielestäni muutama meidän suurista vahvuuksistamme. Ensinnäkin meillä Staran työntekijöillä on korkea ammattitaito, meillä on mahdollisuuksia ylläpitää osaamistamme ja hankkia työtämme tukevaa lisäkoulutusta. Toisekseen me ja meidän työmme näkyy kaupungilla.

Tässäkin tapauksessa Dmitry Schigel oli nähnyt meidät muutamaa vuotta aiemmin omissa työtehtävissämme Töölössä. Kyseessä oli puun kuntoarvio ja kadunvarsilehmuksen ympärille oli asetettu Picus-tomografin anturoita. Picus-tomografi piirtää tietokoneen ruudulle värikkään kuvan mittaamalla äänen kulkunopeuden muutosta puuaineksessa anturoiden välillä, mikä antaa osviittaa siitä, mitä puun sisällä tapahtuu kyseisessä tasossa.

Nyt kun Dmitryä oli pyydetty mukaan dokumenttiprojektiin kertomaan puiden sienistä, hän ehdotti tuotantoyhtiölle myös tomografitutkimuksen mukaan ottamista. Sitä kautta minun ja kollegani Sanna Helkamäki-Koberin matka vei Kuusamoon ja Oulangan kansallispuistoon!

Meidän lisäksemme Oulankaan saapui ohjaaja Nicos Argillet, kuvaaja Florian Launette, suomalainen kuvauspaikkajärjestäjä Markus Kumpula sekä Dmitry.

Parhaimmat kuvausnäkymät latvuksesta roikkuen

Meidän osaltamme kuvauspäiviä oli kaksi. Ensimmäisenä päivänä oli tarkoitus kuvata Dmitry Schigelin tutkimuksia puun latvuksessa. Varusteita puettiin päälle moneen kertaan, jotta kamerat saivat parhaat mahdolliset kuvat taltioitua. Dmitryn tutkimuskohteeksi valittiin mänty. Se oli monilta osiltaan jo kelottunut, eteläsuomalaisittain tarkasteltuna pieni, mutta kaunis ja kuvauksellinen. Latvasta näki upean jokimaiseman. Suureksi yllätykseksi sain itsekin viettää latvassa lähestulkoon koko päivän ja avustaa köysien ja kiipeilyjärjestelmien asentamisessa. Onneksi Sanna oli mukana ja asiat sujuivat töistä tutulla rutiinilla. Dmitry otti puun kuolleista osista näytteitä, joista hän tutkii, mitä sieniä puusta löytyy.

Iltapäivästä pääsimme käyttämään ensimmäistä kertaa tomografia. Mänty oli ehkä hiukan pieni tomografitutkimukselle, mutta tietokone piirsi kuitenkin hienon kuvan puun sisältä. Sade lopetti ensimmäisen päivän kuvaukset.

Toisena päivänä kuvausryhmä keskittyi lähikuviin sienistä ja Dmitryn henkilökuvaan sekä haastatteluun. Me pääsimme myöhemmin päivällä taas käyttämään tomografia. Tällä kertaa tutkimuskohteeksi valittiin pieni haapa, jonka rungolla oli haavankäävän itiöemiä. Haavankäävälle tyypillisesti lahoa ei kuitenkaan näkynyt mitatessa puun tyveltä, joka oli ainut puun tarpeeksi paksu kohta mittaukselle.

Monien uusintaottojen ja työvaiheiden toistojen jälkeen loppu onkin television taikaa!

Tiedot karttuivat niin luonnosta kuin televisioproduktioista

Viimeisenä päivänä ennen kotimatkaa meillä oli hetki aikaa ihastella Oulangan kansallispuiston koskia ja saimme pienen kääpäretken Dmitryn opastuksella. Ruska alkoi pikkuhiljaa valloittaa koivujen latvuksia ja muutamat pohjoisen kääpälajit tulivat tutuiksi.

Reissu oli erittäin mielenkiintoinen. Oli todella jännittävä nähdä, miten dokumenttiprojekteja oikeasti tehdään. Samalla tuli opittua uutta sienistä ja muista puiden seuralaisista. Vaikka päivät olivat pitkiä ja väsymys meinasi iskeä matkaajat tainnuksiin paluulennolla, jäi reissusta varmasti monia hauskoja muistoja. Jännityksellä odotan dokumentin julkaisua muutaman vuoden päästä! Dokumentti nähdään siis Arte-kanavalla näillä näkymin vuonna 2024.



Maria Suteniuksen kasvokuva
Maria Sutenius


Kirjoittaja on puiden puolella oleva luontointoilija, 
joka toimii Staran arboristina.



#starahelsinki #puunhoito #arboristi #televisio #kuusamo #puut #metsä #metsänhoito


Kuvituskuva: Dmitry Schigel
Henkilökuva: Maria Sutenius

No comments: