Nyt olemme tilanteessa, joka tuntuu hyvin epätodelliselta. Maailmanlaajuinen pandemia on vallannut tutun ja turvallisen ympäristömme. Terveydenhuoltomme on nyt täysin riippuvainen meistä, kaupunkilaisista. Hyvä suojautuminen, käsihygienia ja eristäytyminen tarjoavat terveydenhuollollemme todennäköisyyslaskentaan perustuvan mahdollisuuden onnistua tehtävässä, jossa ihmishenget ovat kyseessä.
Pöpöt eivät tartu tietoliikenneverkon kautta
Starassa digitalisaatio on yksi tärkeimmistä työkaluistamme virusta vastaan. Sähköiset toimintamallimme ovat täysimittaisessa käytössä, jotta voimme turvata kaupunkilaisten ja oman henkilökuntamme elinympäristön parhaan kykymme mukaan. Digitaalisten työkalujen avulla keräämme ja raportoimme tietoa työkohteista ja työvaiheista, mikä auttaa meitä sähköisessä tuotannonohjauksessa ja tiedonvälittämisessä. Samalla voimme välttää fyysisiä kontakteja, minimoida tartuntavaaran ja varmistaa pandemian mahdollisimman hitaan leviämisen.
Työntutkijana hyödynnän jatkuvasti ICT-liiketoimintaan ja kehittämiseen perustuvaa data-analytiikkaa älykkään päätöksenteon tukena. Miksi emme kaikki tekisi samoin? Kysymys ei ole rakettitieteestä, vaan perusasioista ja kyvystä toimia uudella tavalla. Tälläkin hetkellä maailmalla supertietokone suorittaa tuhansia simulaatioita toimivien lääkeyhdisteiden löytämiseksi. Myös meidän on ennakoitava ja optimoitava arkisia toimiamme ja tottumuksiamme.
Juuri nyt älykästä päätöksentekoa on esimerkiksi se, että käyt kaupassa käymättä kaupassa. Tuotteiden tieto eli data on saatavilla verkkopalveluissa, mistä voit myös tilata kotiinkuljetuksen – näin olet jo osaltasi pienentänyt tartuntariskiä. On myös perinteisempiä keinoja, kuten perhekohtaisen kaupassakävijöiden määrän minimointi ja ostosten keskittäminen. Näin kontakteille altistavat kauppareissut saadaan minimiin taloutta kohden.
Erilaisista työnkuvista ja arkivelvollisuuksista riippumatta meillä kaikilla on jollain tavalla mahdollisuus hyödyntää digitalisaatiota osana riskienhallintaa. Jopa naapurin Jaska, joka vannoi ja lupasi ettei sormellakaan koske teknologiaan, täyttelee tällä hetkellä sähköisiä marketin kauppakassin tilauslomakkeita, suoratoistopalveluiden kuukausitilauksia ja automatisoi viimeisimmät pormestarin tilannepäivitykset luuriinsa. Hyvä Jaska!
On meidän kaikkien velvollisuus tunnistaa turvallisia ja vaihtoehtoisia toimintatapoja, jotka saattavat hyvinkin pelastaa useita satoja tai tuhansia ihmishenkiä. Digitaalisia työkaluja käyttäessä meidän tulee muistaa myös laitteiden säännöllinen puhdistus ja desinfiointi. Älylaitteiden kosketusnäytöt tarjoavat bakteereille helpon tavan levitä.
Maailman toimivin ja turvallisin kaupunki
Helsingin visiona on olla maailman toimivin ja ennen kaikkea turvallisin kaupunki. Nyt meillä on edessämme konkreettinen haaste, johon voimme kaikki osallistua. Henkilökohtainen panostuksemme lähtee pienistä, mutta merkittävistä teoista. Tässä mainituilla toimilla mahdollistamme turvallisemman kaupunkiympäristön ja vaikutamme osaltamme maailman toimivimman kaupungin rakentamiseen. Millaisia vaihtoehtoisia ja turvallisia toimintamalleja sinä olet ottanut arjessasi käyttöön?
Aaron Saul-Christian Koskela
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon projektipäällikkö, 2020-luvun työntutkija, energinen ja innovatiivinen muutosagentti. Energianlähteitäni ovat käyttäjälähtöinen johtamismalli ja ympärillä työskentelevät iloiset ihmiset.
No comments:
Post a Comment